Ana Sayfa / Pırlanta Eğitimi / Pırlanta İle Elmas Arasındaki Farklar

Pırlanta İle Elmas Arasındaki Farklar

Tektaş Yüzük

PIRLANTA TAŞLARLA SÜSLENMİŞ YÜZÜKLER İÇİN TIKLAYINIZ…

Pek çok kimse, pırlanta ve elmasın farklı taşlar olduğunu düşünmektedir. Aslında ikisi de özünde aynı taştır. Elmas ve pırlanta arasındaki en önemli fark ise kesim şekilleridir. Pırlantanın işlenmeden önceki ham haline elmas denir. Değerli taşlararasında en eski olanı elmastır. Ayrıca, yaygın kanaatin aksine, yaklaşık aynı kalite standartlarına sahip pırlanta ve elmastan; pırlanta, daha değerli ve pahalıdır.

Pırlanta, bir kesimin ismidir. 1919 yılında Marcel Tolkowsky tarafından tasarlanmış ve o yıldan beri kullanılmakjtadır. Pırlanta kesimde ışık, taşın içinde kırılır ve olağanüstü bir ateş ve parlaklık verdikten sonra geri yansır. Bu brillant kesiminde, pek çok değişik şekil elde etmek mümkündür. En çok kullanılan ve tercih edilen 57 yüzeyli (faset) yuvarlak kesim (round diamond)’dir. Çoğunlukla renkli taşlarda kullanılan ve fancy kesim olarak adlandırılan diğer kesimler; kalp, oval, damla, markiz, prenses, oktagon ve baget gibi sıralanabilir.

Tüm bunların yanında, farklı bir kesim daha bulunmaktadır. Ülkemizde elmas kesim olarak bilinen bu kesim, dünyada gül kesim olarak bilinir. Türkiye’de yaygın olarak kullanılmış olan elmas kesim, nesilden nesile aktarılmıştır. Antika tasarımlı mücevherler, elmas kesimin çoğunlukla kullanıldığı ürünlerdir. Bu kesimde taşın altı düzdür ve taşların 12 ile 37 arasında değişen faseti vardır. Elmasa çarpan ışık sadece yüzeyden yansıdığı için, pırlantadaki kadar ateş ve parlaklık oluşmaz. Elmaslar genellikle “8 ayar altın” üzerine işlenerek mücevher haline getirilmektedir.

PIRLANTA TAŞLARLA SÜSLENMİŞ YÜZÜKLER İÇİN TIKLAYINIZ…

İLGİLİ ARAMALAR: elmas ile pırlanta arasındaki fark, elmas ve pirlanta arasindaki fark, pırlanta ile elmas arasındaki fark, pırlanta ve elmas arasındaki fark, elmas pırlanta farkı, pirlanta elmas farki, elmasla pırlanta arasındaki fark, pırlanta ile elmas arasındaki fark nedir…

DİĞER YAZILAR

Bahar Kampanyası

Bahar aylarındayız. Yenilenmenin ve yazın müjdecisidir nisan, mayıs ayları. Mart henüz bitmemiş kışın yarısıyken, nisan …

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.