Ana Sayfa / Pırlanta Eğitimi / Kaşıkçı Elması’nın Hikayesi

Kaşıkçı Elması’nın Hikayesi

kasikci-elmasiSANAL MAĞAZA, FİYATLAR ve MODELLER için TIKLAYINIZ…

Hakkında çeşitli hikayeler anlatılan Kaşıkçı Elması hiç kuşkusuz Topkapı Müzesi‘nin en değerli mücevherlerinden biridir. Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken bu pırlanta hakkında birkaç rivayet dolaşmaktadır. Kaşıkçı Elması denilince aklımıza “Adını nerden almış?”, ”Osmanlı Hazinesi’ne nasıl girmiş?”, ”Kaç karattır?” gibi birçok soru gelir. Kimilerine göre elmas, bir kaşık ağzına benzediği için bu isim verilmiştir.

Bir rivayete göre ise bu kıymetli taşı, bir Fransız subayı, 1774 yılında Hindistan’dan alıp Fransa’ya götürüyor. Elden ele dolaştıktan sonra elması Napolyon’un annesi satın alıyor ve Napolyon’un sürgünden kurtarılması için elmas tekrar satılıyor. Tepedelenli Ali Paşa’nın askerlerinden biri, paşa adına 150 bin altın ödeyerek satın alıyor ve daha sonra İkinci Mahmut devrinde, Ali Paşa devlete karşı ayaklandığı gerekçesiyle öldürülünce, hazinesi de ele geçiriliyor. Böylece Kaşıkçı Elması da Osmanlı Hazinesi’ne katılmış oluyor.

Başka bir rivayete göre 1699 yılında İstanbul’da Eğrikapı çöplüğünde fakir bir kişi tarafından yuvarlak bir taş bulunuyor. Bulan kişi, bir yaymacıya üç adet tahta kaşık karşılığında veriyor. Sonra bir kuyumcu, taşı on gümüş sikke karşılığında kaşıkçıdan satın alıyor ve başka bir kuyumcuya gösteriyor. Bunun kıymetli bir elmas olduğu anlaşılınca sus payı konusunda iki kuyumcu arasında anlaşmazlık çıkıyor. Bu sayede durum kuyumcubaşıya intikal ediyor. Kuyumcubaşı, her ikisine de birer kese akçe vererek elması ellerinden alıyor. Daha sonra durumdan haberdar olan Veziriazam Mustafa Paşa da böyle bir hazineye sahip olmak istiyor. Sonunda olay padişah tarafından duyulduğu için, emirle getirtiliyor. Kısa bir süre sonra, bunun 86 karatlık eşi benzeri görülmemiş bir elmas olduğu anlaşılıyor ve devrin padişahı 4. Mehmet tarafından el koyuluyor. Taş işlendikten sonra ortaya 48 karatlık nadide bir elmas çıkıyor. Bu arada kuyumcubaşı da, bir kese bahşiş verilerek, kapıcıbaşılığa yükseltiliyor.

Kaşıkçı elması, dünyanın ünlü elmasları arasındadır. Çevresi iki sıra ve toplam 49 adet pırlanta ile kuşatılmıştır. Bu haliyle, yıldızların ortasında parlayarak gökyüzünü aydınlatan bir dolunayı andırmaktadır.

PIRLANTALI TAKI ALIŞVERİŞİ İÇİN TIKLAYINIZ…

İLGİLİ ARAMALAR: en degerli mücevher, değerli mücevherler, en değerli mücevherler, degerli mücevher, en kıymetli mücevher, kaşıkçı elması hikayesi, mücevher değerli taşlar, kıymetli mücevher…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR:

DİĞER YAZILAR

Bahar Kampanyası

Bahar aylarındayız. Yenilenmenin ve yazın müjdecisidir nisan, mayıs ayları. Mart henüz bitmemiş kışın yarısıyken, nisan …

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.