Ana Sayfa / Pırlanta Eğitimi / Pırlantanın Karatı Nedir ve Karat Nasıl Belirlenir?

Pırlantanın Karatı Nedir ve Karat Nasıl Belirlenir?

Pırlanta KaratBir pırlantanın büyüklüğü yani ağırlığı ne kadar fazla ise o kadar değerlidir. Bu değerli taşlar çok hassas terazilerde tartılarak ağırlıkları karat cinsinden belirlenir. Pırlantalarda gram cinsinden ölçüm yapılmaz. Pırlantanın ağırlık birimi karattır. 1 karatın altında olan ağırlıklar santim ile ifade edilir. Yine 1 karatın üzerinde ve buçuklu ağırlıklarda da santim ifadesi kullanılır. 1 karat 30 santim gibi. 1 karatın çok aşağısında ağırlıklar bulunduğu gibiyüksek karatlı pırlantalar da mevcuttur. Pırlantanın karatı ne kadar yüksekse o ölçüde değeri artmaktadır ve bulunabilirliği azalmaktadır. Değeri arttığı gibi gösterişi de arttığından karat yüksekliği bir pırlanta için önemli bir sınıflandırmadır.

Karatı gram cinsinden ifade edecek olursak karat, gramın beşte biri oranındaki ölçüdür. Yani 5 karat 1 gram etmektedir. Pırlanta doğadan genellikle çok küçük olarak çıkarılır. Bu nedenle yüksek karata sahip pırlantalar nadir olarak bulunduğundan daha değerlidir. Pırlantanın değerini koruması adına kesim de çok önem taşıyan bir iştir. İyi bir taş kesim ustası en az fire ile pırlantayı şekillendirmelidir. Pırlanta kesimi esnasında özel şeklini verebilmek için genellikle pırlanta yüzeyinde 57 yüz oluşturulur. Bir pirinç tanesinin çeyreği büyüklüğündeki bir taşa 57 yüzey çizmek işlemini düşündüğünüzde pırlanta ustasının işinin ne kadar zor olduğunu ve inanılmaz bir hesap ve tecrübe gerektirdiğini daha iyi idrak edebilirsiniz.

Pırlantaların değeri açısından karat ağırlığının oldukça önemli olması sebebiyle yalnızca özel hassas terazilerde tartılırlar. Bir gramın yüzde biri oranındaki ağırlık bile karat ölçümünde çok değerlidir. Karatı yüksek olan pırlantanın daha büyük olduğunu söyleyebiliriz, ancak bu büyüklüğün orantısı konusunda kesin bir formül söylenemez. Bunun yanı sıra aynı karattaki iki farklı pırlantanın değeri aynıdır diyemeyiz. Pırlantanın değerini belirleyen en önemli özelliklerden biri olsa da değer tespitinde kullanılan tek ölçü karat değildir.

İLGİLİ ARAMALAR: karat nedir, karat, işlenmemiş zümrüt fiyatları, altından yapılmış takılar tartılırken hangi ölçü birimi kullanılır, atasay elmas setler, yakut taşı gram fiyatı, saf elmas fiyatları, elmas fiyatları nasıl belirlenir…

DİĞER YAZILAR

Bahar Kampanyası

Bahar aylarındayız. Yenilenmenin ve yazın müjdecisidir nisan, mayıs ayları. Mart henüz bitmemiş kışın yarısıyken, nisan …

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.