Evliliklerin vazgeçilmezi düğün törenleri… Gelin ve damatın en mutlu anları olan düğün törenleri ve uygulanan düğün adetleri her toplumda farklı özellikler göstermektedir. Türkiye’de her bölgeye hatta her köye göre adetler değişkenlik gösterir. Her yörede o bölgeye özgü gelenek ve görenekler mevcuttur.
Ülkemizde düğün nasıl çok farklı geleneklerle yapılıyorsa; kız istemeden nişan törenine, çeyizden düğün törenine ülkelere göre çok ilginç evlilik gelenekleri bulunmaktadır. İşte size bazı ülkelere göre düğün adetleri ve gelenekleri:
Belçika
Belçika’da en önemli gelenekler arasında mendile isim işlemek gelmektedir. Gelinin ailesi, kızlarının adının işlendiği mendili düğüne götürerek davetlilere gösterir. Bu mendil düğünden sonra kızın ailesinin evine geri getirilir ve gelinin kız kardeşi varsa onun adı işlenerek yine evde sergilenir.
Bulgaristan
Bulgaristan’da erkek, evlenmek istediği kızı ailesinden istemek için en yakın arkadaşıyla kızın evine giderken, yanında sağlık, mutluluk ve zenginliği temsil eden “rakia” denilen özel bir ev viskisi ve “zdravet” adı verilen yeşil çiçeklerden götürüyor. Bunun yanı sıra kıza ve babasına da ufak hediyeler veriyor.
Bosna Hersek
Damat adayı kız evine yemeğe davet edilmekte ve ailenin büyükleri ile evlilik hakkında tartışmaktadır. Kız tarafının aile büyükleri damat adayı hakkında bir karara vardıktan sonra kahve ikramına geçilir. Verilen kahve şekerli ise damat adayı evlilik için uygun görülmüştür. Ancak kahve sade ise damat adayı reddedilmiş anlamına gelmektedir.
Çin
Erkek tarafı astroloji uzmanına başvurarak evlenmeyi düşünen çift hakkında yorumda bulunmasını isterler. Eğer astroloji uzmanının hazırladığı horoskopu damadın ailesi uygun bulursa, çocuklarının doğum saatini ve tarihini kızın ailesine ileterek, aynı işlemi onların da yapmasını isterler. Damat, düğünden önce evlilik yatağını hazırlar ve üzerine portakal, fıstık ve çeşitli meyveler koyar. Ailenin küçük çocukları bu yatağın üzerine oturtulur ve meyvelerle oynamalarına izin verilir. Yatakta ne kadar çok çocuk olursa o kadar çok doğurganlığı sembolize eder.
Güney Kore
Kore’de evlilik geleneklerinde kaz ve ördeğin önemli bir yeri bulunmaktadır. Daha önceleri damatlar arkalarında kaz taşıyarak beyaz bir atın üstünde gelinin evine giderlermiş. Günümüzde ise sembolik olarak tahta kaz kullanılmaktadır. Bir başka adete göre ise düğünden sonra, bir çift tahta ördek yeni çiftin evine yerleştirilir. Eğer ördekler karşılıklı konursa çiftin iyi geçindiği, ters konursa çiftin kavga ettikleri anlaşılır.
Hindistan
Düğün töreninde damat gelinin kıyafetinden sorumludur. Gelin, beyaz gelinlik yerine “sari” denilen özel bir kıyafet giyer. Törene gelirken gelinin üzerinde gündelik giyecekler vardır. Daha sonra kocasının kendisine verdiği kıyafeti giyer. Ayrıca Hint astrolojisinde Navamsa adı verilen evlilik haritası mevcuttur.
İskoçya
İskoçya’da müstakbel gelin düğünden önce aile büyüklerinin ortasına oturur ve onlara ayaklarını yıkatır. Bu gelenek evlenecek çiftin mutluluk yolunda yürümelerini simgelemektedir. Düğün günü ise gelin iki ayakkabısına da bozuk para koyar. Bu sayede çiftin mutlu bir hayat süreceğine inanılmaktadır.
İsrail
Düğünlerde içi cam parçacıklarıyla dolu bir beze basmak, Kudüs’teki kutsal tapınağın yok oluşunu sembolize ettiğinden gelenek halini almıştır. Törende cam kırmakta hayatta karşılaşılacak mutluluk ve üzüntüleri sembolize etmektedir.
Pakistan
Pakistan’ın bazı bölgelerinde damat adayı kızın aile büyükleri tarafından sınava tabi tutulur. Bu sınavda aile büyükleri damat adayına akla gelebilecek tüm hakaret ve küfürleri ederler. Bu adet, damat adayının ise tüm bunlara katlanabilecek kadar soğukkanlı ve sabırlı olmasına dayanmaktadır. Sınavı başarıyla tamamlayan genç, evlilik iznini almış sayılır.
DÜĞÜN TAKILARI İÇİN TIKLAYINIZ…
İLGİLİ ARAMALAR: düğün törenleri nasıl yapılır, bulgar yuzugu, bulgar yüzükleri, turk altin modelleri, Bulgar alyansları, düğün töreni nasıl yapılır, bulgaristan altın fiyatları, bulgaristanda altın fiyatları…
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR: